UE ar putea scoate Android de sub „monopolul“ Google: De ce e investigat gigantul online
Uniunea Europeană lovește Google pe toate fronturile, fiind gata să lanseze o investigație a sistemului de operare produse de gigantul din Mountain View.
Cea mai nou țintă a investigațiilor Comisiei Europene este sistemul de operare Android. Acesta se află sub observație atentă de mai mulți ani, iar acum Comisia Europeană este gata să lanseze o investigație oficială. Motivul? Integrarea diverselor aplicații Google cu sistemul de operare. Conform celor de la Verge, Comisia s-a consultat în trecut și cu marii producători de telefoane, existând suspiciunea că aceștia din urmă au fost forțați de Google să adopte aplicațiile odată cu sistemul de operare.
Mai mulți producători de aplicații s-au plâns de acest lucru în trecut, considerând că reprezintă o practică anticoncurențială a companiei americane. Investigația se va concentra asupra unor aspecte cheie. În primul rând, se va stabili dacă Google a îngreunat sau nu accesul competitorilor prin decizia de a le cere producătorilor să instaleze aplicațiile sale în mod exclusiv. În al doilea rând, Comisia va investiga modul în care Google le-a interzis producătorilor cu versiuni modificate de Android accesul la Play Store.
Google este liderul Open Handset Alliance, organizație din care fac parte, printre altele, Samsung, HTC și Sony, și cea care a pus bazele Android. Conform regulilor, membrii nu au voie să producă dispozitive Android cu versiuni modificate ale sistemului de operare. Pe lângă această investigație, Uniunea Europeană a acuzat Google în mod oficial de practici monopoliste.
Comisia a început în urmă cu ceva vreme să contacteze companiile care au înaintat plângeri împotriva Google, pentru a putea folosi informațiile furnizate de acestea. Motivul pentru acest demers este faptul că informațiile nu au fost făcute publice până acum. Companii din domeniul cumpărăturilor online și al turismului sunt printre cele care au acuzat practicile Google.
Astfel, situația se aseamănă foarte mult cu cea prezentată de Wall Street Journal în urmă cu ceva timp, atunci când s-a aflat că Google a șantajat companii pentru a se folosi de conținutul lor. Din câte se pare, Google a reprodus clasamentele de pe Amazon și a copiat review-urile acestora. Alte companii afectate au fost Yelp și TripAdvisor. Când toate acestea s-au plâns în legătură cu aceste întâmplări, Google a recurs la șantaj, amenințându-le că le va elimina complet din rezultatele afișate de motorul său de căutare. Puteți citi mai multe în legătură cu acest subiect pe Playtech aici.
Răspunsul celor de la Google nu s-a lăsau mult așteptat. Pe scurt, aceștia vorbesc despre cum Android a apărut ca urmare a necesității de a avea un sistem de operare open-source, permițând acum dezvoltarea unor smartphone-uri care costă mai puțin de 100 de dolari.
Mai mult decât atât, prețul unui smartphone a scăzut între 2012 și 2014 cu aproximativ 23%.Și mai important, Google susține că înțelegerile dintre companie și restul producătorilor au fost voluntare, nefiind comis niciun fel de abuz.